Черна мечка срещу кафява мечка

Кафява мечка и черна мечка са две очарователни и много сравними животни, живеещи в северното полукълбо. Те обаче се различават в естествения си географски обхват, таксономично разнообразие, цветови вариации, размери на тялото и други физически характеристики. Следователно би било смислено да се извърши разумно разграничаване между тези две важни животни. Има обаче две черни мечки, известни като американските и азиатските черни мечки. Черната мечка в тази статия се отнася до американската черна мечка. Разбирането за техните характеристики би проправило пътя за подчертаване на разликите между кафяви и черни мечки, както в тази статия.

Черна мечка

Американската черна мечка, Ursus americanus, е ендемична за Северна Америка. Тя е средно голяма и една от най-често срещаните мечки в региона. Черната мечка е известна с характерния си римски профил на лицето. Черепът им е широк с тясна муцуна и големи челюстни панти. Женските черни мечки имат по-строен и заострен череп в сравнение с мъжките си. Мъжките варират в телесното си тегло от 60 до 250 килограма, а обхватът на женските е от 40 до 110 килограма. Очевидно е да се наблюдава и драстична промяна в дължината на тялото им, която е от 120 до 200 сантиметра. Освен това височините им в раменете варират от 70 до 105 сантиметра. Черните мечки имат характерно големи и кръгли уши. Кожената им козина е мека с гъста козина и има дълги и гъсти охраняващи косми. Териториалността е много висока сред черните мечки и те са активни през нощта. Отличното им зрение и обонянието са изключително полезни за намирането на техните приятели и източници на храна. В допълнение, те са силни плувци, които им позволяват да се хранят и с риба и водна храна. Те обаче са всеядни и диетата им варира в зависимост от наличието на храна в зависимост от сезона и местоположението.

Кафява мечка

Кафява мечка, Ursus arctos, е голям и тежък бозайник от Ордена: Canivora и семейство: Ursidae. Те живеят в северните части на Европа, Азия и Северна Америка. Има шестнадесет подвида, описани под този вид. Кафява мечка е най-голямото животно с хищно поведение на суша с тежко тяло, което тежи от 300 до 800 килограма. Те са извити изключително големи нокти за лесно изкачване на дървета. Черепът е вдлъбнат и силно изграден и изглежда непропорционално по-голям в сравнение с размера на тялото. Освен това проекциите на черепа са добре развити, отколкото в азиатската черна мечка. Имат силни зъби с големи резци. Диетата им е всеядна, тъй като е съставена както от животинска, така и от растителна материя. Техният темперамент е непредсказуем, а атаките срещу хора са чести, въпреки че обикновено се опитват да избегнат хората. Те имат къса опашка, която измерва максимум 22 сантиметра. Цветът на козината им е повече или по-малко кафяв, което дава името кафява мечка.

Каква е разликата между кафява мечка и черна мечка? • Естественият обхват на разпространение е далеч по-широк за кафявите мечки в сравнение с черната мечка. Това е така, защото кафявите мечки са разпространени както в новия, така и в стария свят, докато черните мечки се срещат само в Северна Америка. • Тъй като имената им изобразяват, оцветяването на телата им е различно между черните и кафявите мечки. Черната мечка обаче може да варира от черна до руса. • По телесни размери кафявата мечка се нарежда по-високо от черната мечка. • Има ясно изразена гърбица в кафявите мечки, но не и в черните мечки. • Кафява мечка има дълги и извити нокти, но тези са къси в черните мечки.