Научното име на кон е Equus ferus caballus. Това е копитен бозайник и подвид на седемте съществуващи вида от семейство еднокопитни. През последните 45 до 55 милиона години конят се е развил от малко същество с много пръсти до голямо животно с едно пръстче. Одомашняването на конете започва около 4000 г. пр.н.е.

Думата „зебра“ произлиза от стар португалски термин зевра, което означава див задник. Зебрите са известни със своите бели и черни ивици. Техните модели и форми са уникални за отделните зебри. Зебрите са социални животни и се срещат в големи стада или малки хареми. Зебри никога не са били опитомени. Открити са три вида зебри. Това са Зебра равнини, планинска зебра и зебра на Греви. Зебрата на равнината и планинската зебра принадлежи към подрода Hippotigris, докато Зебрата на Grevy принадлежи към вида Dolichohippus. Това е подобно на задник, докато равнините и планинските зебри са доста близки до конете.

Има много отличителни черти между кон и зебра. Костната структура на двете животни е различна. Зебрите притежават твърди опашки за разлика от конете. Анатомията на кон ги кара да използват скорост, за да бягат от хищници. Те имат добре развито чувство за баланс. Те имат мощна борба или полетно отношение вътре в тях. Конете се обитават при сън, докато се изправят. Женските коне са известни като кобили и носят детето си в продължение на 11 месеца. Млад кон се нарича жребче, което се изправя и бяга малко след раждането. Конете се тренират перфектно на възраст от две до четири години. Средната продължителност на живота на кон е около 25 до 30 години.

Зебри се срещат в най-различни места като савани, тревни места, гори, планини, хълмове и храсталаци. Определени антропогенни фактори са повлияли на популацията на зебри. Ловът на зебри за кожи и унищожаването на земи са засегнали популацията на зебрите. Зебрата и планината Зебра се считат за застрашен вид.

Препратки